Pasta vongole

P

Ingredienser

1.2 kg Vongoleskjell
4 fedd Hvitløk
1 stk Sjalottløk
1/2 pakke Bladpersille
1 stk Tørket chili
16 stk Cherrytomat
3 dl God hvitvin
1 dl Fløte
500 gram Linguini
1 stk Baguette


Til 5-6 personer

Fremgangsmåte:

Når du har fått tak i skjellene må disse oppbevares kjølig til de skal brukes. Når du har hentet dem er det ikke rom for å gjøre andre ærender, da må skjellene hjem, og på kjøling.

I denne retten er det utrolig viktig med god timing. Pasta og skjell må være ferdige samtidig for at dette skal bli vellykket, men ta det med ro, jeg skal guide deg gjennom hele prosessen. Start med å gjøre noen enkle forberedelser.

Skrell sjalottløk og hvitløkfedd. Del dem i små biter og hakk dem veldig fint på en god skjærefjøl som du har en våt klut under, da ligger den i ro, og du unngår å skjære deg. Vask bladpersillen. Rens den slik at du har bladene for seg, og stilkene for seg. Hakk stilkene veldig fint, og ha dem sammen med løkene. Legg plast over og sett kaldt. Bladene legger du i en beholder for seg, og setter kaldt.

Finn frem hvitvin. Er det kartong er det ok, er det flaske åpner du den og måler opp riktig mengde.

Vask tomatene og legg dem på benken. Vask skjærefjøl og kniv, og la dette ligge klart. Sett samtidig på en stor kjele med vann til pasta, ha i rikelig med salt. La dette koke opp og skru ned varmen litt slik at vannet er varmt, men lett lar seg bringe opp til kokepunktet.

20 minutter før servering tar du en stor romslig kjele som du har et passende lokk til og setter på komfyren. Ha rikelig med god olivenolje oppi, og varm den opp. Når oljen er varm har du i løk og hakkede persillestilker. La disse få et par minutter. Ha så oppi hvitvin, og fløte. I de fleste pasta vongole oppskrifter er det ikke fløte, men jeg synes det runder retten fint av, så jeg bruker fløte.

Hvis du smaker på det som er i kjelen nå vil det ikke smake godt, og det er derfor jeg, i motsetning til mange andre oppskrifter, lar vin og det øvrige få noen minutter koking først. Da forsvinner noe av den råe ubehagelige smaken, og man får en bedre rett til slutt.

La vin, løker og fløte få koke i 10 minutter. Nå er det 10 minutt igjen til servering, så nå skrur du opp varmen på pastavannet og når det koker har du pastaen oppi. Jeg liker linguini til vongole, du kan velge det du vil. Rør litt i pastaen så den ikke henger sammen og la den småkoke.

Del tomatene i to.

Når pastaen har kokt i 3-4 minutt har du oppi skjellene i vin og fløtesausen som nå har kokt i drøye 10 minutter. Legg umiddelbart på lokk, og sving litt på kjelen av og til. Du vil nå høre små klikk og klakk fra kjelen, det er skjellene som åpner seg. Sving jevnlig på kjelen mens den står på komfyren, og etter 4-5 minutter tar du av lokket og plukker de skjellene som har åpnet seg opp i en bolle. Legg på litt aluminiumsfolie så de ikke blir kalde. La de som ikke er åpne få et minutt eller to ekstra, for å se om de åpner seg.

Skjell som ikke åpner seg kaster du.

Mens du tok ut skjellene gikk det noen minutt, så nå er pastaen klar. Den skal være kokt men ha litt tyggemotstand. Slå av vannet, sprinkle over litt god olivenolje, og legg på lokk.

I den kraften skjellene har dampet har du nå oppi delte cherrytomater og persille. Legg på lokk og la egenvarmen i kraften varme opp tomatene. Smak på kraften om den trenger salt, det er tvilsomt, for mye av gullet i denne retten sitter inni lukkede skjell, og der er det mye salt også.

Legg litt pasta på en dyp romslig tallerken, ha på dampede skjell, bland godt sammen og øs over kraft. Pass på at du får med noen halve tomater til hver. Ha litt parmesanost klar slik at folk kan forsyne seg selv.

Server med litt ristet baguette slik at man kan dyppe disse i den herlige kraften.

Server gjerne litt av den samme hvitvinen du benyttet i kraften.

Tips:

Du må ikke lenger bo kystnært for å nyte godt av god sjømat. Kjeder som Meny har slike skjell som jeg bruker her i sitt bestillingsutvalg. Det koster litt, men så er ikke dette hverdagsmat heller, dette serverer du når du får gjester. En kilo vongole koster rundt 300 kroner, så altså en femtilapp per gjest. Leveringstiden på de jeg brukte her var ca 2 uker, men tro meg, det var verdt ventetiden. Får du ikke tak i vongole kan du i stedet bruke blåskjell eller hjerteskjell.

Husk også at man får ut det man putter inn. Derfor bruker jeg god vin i retter som vongole, siden kraften de kokes i er mye av hovedopplevelsen, og derfor må vinen også være god.