Spicy reker

Ingredienser

2 store Sjalottløk
2 fedd Hvitløk
2 ts Karri
1/2 ts Cajennepepper
1 dl Tørr hvitvin
3 dl Fløte
350 gram Pillede reker
1 boks Ananas
1-2 stk Banan
Ris
Ev Litt safran


Til 2 sultne personer.

Fremgangsmåte:

Legg ris i kaldt vann i en kjele. Den blir best hvis den får skylle seg først. Det gjelder også om du bruker boil in bag.

Start med å pille rekene. Alt skallet tar du vare på, de skal du koke sammen med hvitvin for å gi mest mulig smak til den ferdige retten. Legg derfor skallene rett i en kjele etterhvert som du piller. Når alle rekene er ferdigrenset slår du på hvitvin. Hvis du synes det er for lite væske kan du tilsette litt vann i tillegg. Legg på lokk og sett på koking. La skallene koke sammen med hvitvinen i 15 minutter. Bruk en sleiv underveis til å knuse skallene ytterligere, da får du ut maksimalt med smak fra dem.

Sett rekene i kjøleskapet. Sett på lettsaltet vann til risen.

Skrell sjalottløk og hvitløk, og hakk dem fint. Skallene fra løken slenger du oppi kjelen med rekeskallene. Ha litt olje i en kjele og blank løkene på middels varme. De skal kun bli myke, ikke få farge, så pass på temperaturen.

Tilsett cayenne og karri, eventuelt litt safran hvis du ønsker fin farge på retten. Bland godt sammen. Ha i kraften fra en boks ananas og en boks kremfløte. Hvis du ønsker kan du erstatte kremfløten med matfløte, eller bruke kokosmelk. Da får du et litt mer Thailandsk preg på retten. La det småkoke noen minutter før du bruker en stavmikser og blender sausen litt.

Slå av kraften fra skallene over i en bolle ved å sile det gjennom en melsikt. Ha kraften i sausen.

Smak til med hvit pepper og eventuelt litt sukker. Kraften fra rekeskallene er ganske salt, så du trenger neppe mer av det. La sausen stå å småputre på middels varme, nok til at det vil fordampe litt, men ikke så varmt at det kan svi seg.

Slå vannet av risen og ha den i kjelen med kokende vann. Kok etter det antall minutter produsenten angir.

Når risen nærmer seg ferdig har du ananas i sausen sammen med banan. Bruk helst banan som ikke er for moden, den løser seg litt for fort opp. La sausen få ett minutt med disse ingrediensene i før du drar kjelen vekk fra platen. Ha så i rekene du renset tidligere og vend de godt inn i sausen.

Når risen er klar slår du av vannet, og lar risen få et par minutter på benken med lokk.

Anrett ris og sausen med reker og banan. Ha gjerne over litt finhakket koriander.

Server gjerne med en iskald øl, et glass hvitvin eller vann med isbiter.

Tips:

Du må ikke koke kraft på rekeskallene, men det vil tilføre mer smak til retten. Hvis du ikke har tid til det fryser du skallene ned og koker kraft på det senere. Den kan brukes til saus eller suppe. Vær nøye med å bruke gode reker, for det er rekene som er hovedgreia her. Liker du ikke koriander kan du lett kutte ut det. Du kan også kutte ut safran hvis du vil.