Spanakopita

Ingredienser

1 pakke Filodeig
3 fedd Hvitløk
2 stk Rødløk
65 gram Fersk spinat
150 gram Fetaost
5-6 ss Smør
25 gram Pinjekjerner
2 stilker Mynte
1 stk Egg


6-8 ganske store, fylte filopakker.

Fremgangsmåte:

Start med å hakke løk og hvitløk. Du behøver ikke hakke det veldig fint, men smått nok til at du ikke får problemer med å forme massen når du skal ha fyllet i filodeigen. Hakk den som om du skulle hatt den til taco, så blir det bra.

Blank løken i en panne med litt olivenolje på middels varme. Sett stekeovnen på 180 grader med varmluft. Sett samtidig på smør til smelting.

Mens løken blankes hakker du opp en pakke babyspinat og bladene fra to myntestilker. Det holder å grovhakke dette, for det faller sammen når det varmebehandles. Når løken er blank drar du pannen til side og tilsetter spinat, pinjekjerner og mynte. Vend godt rundt.

Smuldre opp en pakke feta med hendene og ha det opp i pannen. Pisk egget lett sammen og ha det oppi fyllet. Bland godt og smak til med salt og pepper. La dette stå og sette seg mens du gjør klart for montering.

Smør et stekebrett med smør. Vri opp et rent kjøkkenhåndkle i kaldt vann og klem vannet ut sånn at du har et fuktig, men ikke vått håndkle.

Filodeig tørker nemlig lett, det er derfor viktig at du jobber raskt, og at de filoarkene du ikke bruker ligger under det fuktige håndkleet hele tiden.

Sett smøret lett tilgjengelig, ha fyllet klart, åpne filopakken og finn frem en myk bakepensel.

Ta et filoark og pensle det raskt med smør. Legg på en raus spiseskje med fyll og rull pakken sammen. Vær nøye med å pensle alle sider av filodeigen etterhvert som du pakker dem inn. Gjør du ikke dette får du ikke sprøtt resultat.

Det som skjer er nemlig det at smøret som ligger mellom alle lagene begynner å koke, og avgi damp, og da blir det tynne sprø lag som alle blir stekt på alle sider.

Etterhvert som pakkene er ferdig legger du dem forsiktig over på stekebrettet. Når alt fyllet er brukt opp pensler du dem raskt med smør, og steker filopakkene i 25 minutter til de er brune, sprø og herlige.

Mens spanakopitaene steker kan du lage en liten salat, du kan steke litt aubergin, lage hvitløksbrød eller litt tzadziki. Her serverte jeg retten med ovnspotet, stekt aubergin, tzadziki og noen tomater.

Du kan også servere spanakopita med en enkel gresk salat (minus feta) og naturligvis en Mythos hvis det er en dag som tillater slikt.

Tips:

Du kan enkelt og greit gjøre denne retten vegetarisk ved å bytte ut smøret med olje og osten med et vegetarisk alternativ. Du kan også gjøre det motsatte, steke litt lammekjøttdeig og tilsette dette til løkblandingen.

Her brukte jeg mynte fordi jeg liker det, men du kan også bruke oregano, basilikum, timian eller noe annet. Dill er ofte brukt.

Spanakopita er glimrende som en av mange retter på et koldtbord, for de smaker like gode kalde som varme.

De har ofte form som et triangel, men ikke bry deg om det, de smaker herlig uansett.

Filodeigene du eventuelt har til overs pakker du inn i en pose, klem luften ut av den, og oppbevarer i kjøleskapet.