Skrei med linser og kremsaus

Ingredienser

800 gram Skrei (loin)
1/2 stk Økologisk sitron
3 stk Laurbærblad
8-10 stk Pepperkorn
1 pakke Asparges
Linsene:
300 gram Linser på boks
1 stk Gulrot
1 stk Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
1/2 dl Hvitvin
1/2 dl Vann
1 ss Kyllingfond
Kremsaus:
3 dl Fløte
100 gram Meierismør
1/2 dl Hvitvin
2 ss Hakket gressløk
2 ss Lakserogn


Til 4 personer

Fremgangsmåte:

Beregn ca 200 gram skrei per person hvis du bruker filet ellet loin, noe mer hvis det er skrei i skiver. Her bruker jeg loin. Får du ikke tak i skrei kan du like gjerne bruke vanlig torskefilet.

Tørk fisken og del den i passelige serveringsstykker. Legg bitene forsiktig i en pose, ha på grovt salt, bland det godt og la det ligge i 15 minutter. Skyll så av saltet. Legg bitene til side på en tallerken.

Så kan  du starte med tilbehøret. Skrell gulroten og skjær den i tynne strimler. Del disse i 1 til 2 cm lange staver. La disse få 3-4 minutter i kokende vann. Slå så av vannet og legg gulrotstavene til side så lenge. Mens disse koker skreller du sjalottløken og hvitløken og hakker dem fint. Blank løkene i litt olje, tilsett hvitvin, og la den få koke inn til nesten ingenting. Slå så på litt vann, litt kyllingfond og ha i linsene. La dette stå på lav varme, nok til at det holder litt varme.

Hvis du vil ha potet ved siden av setter du på disse, og setter samtidig på vann i en stor kjele til fisken. I fiskekjelen har du noen laurbærblad, noen pepperkorn, en halv sitron og litt salt. Når vannet du skal trekke fisken i koker skrur du ned varmen og holder det på kokepunktet til du skal trekke fisken.

Nå koker potetene, vannet til fisken er klart, tilbehøret er klart, så nå kan du lage kremsausen. Sett samtidig på lettsaltet vann til asparges.

Kok opp fløte og la det få 3-4 minutter på middels varme, nok til at fløten tykner litt. Pisk inn det kalde smøret i små biter litt og litt av gangen. Tilsett vin og la det redusere litt til. Har du brukt smør uten salt må du smake til med salt, bruker du vanlig smør er det salt nok. Hakk opp gressløk og ha det i sausen. La sausen få stå på lav varme så lenge.

Legg oppi aspargesene og trekk kjelen til side. De skal ha lite varmebehandling, så kjenn ofte, og ta dem før de er ferdige siden de koker litt videre på egenvarmen etter at vannet er slått av.

Nå begynner potetene å bli ferdige. Når de er så godt som klar skrur du opp vannet til fisken så det koker og legger skreien forsiktig oppi med en fiskeøse. Når all skreien er oppi skrur du varmen litt ned slik at det holder seg på kokepunktet, men uten at det koker. Trekk loinen i 3-4 minutter. Husk at den «koker videre» en liten stund etter at den er ute av vannet, så ta fisken opp før den er helt ferdig.

Skru opp varmen litt på sausen, nok til at den nærmer seg kokepunktet. Ha oppi lakserogn, bland forsiktig og trekk til side. Skru samtidig opp varmen litt på linsene. Når disse såvidt begynner å dampe har du oppi gulroten du satte til side, trekker kjelen til side og legger lokk på. La gulroten få et par minutter på å bli varm, så anretter du.

Start med å legge opp linser, legg asparges oppå og skrei på toppen. Legg opp et par poteter og et par tre rause spiseskjeer med saus.

Server gjerne med en god rødvin til.

Tips:

Denne fremgangsmåten fungerer godt på annen fisk også. Hvis du har tid kan du som alternativ bruke tørkede linser. Da må de vannes ut først og kokes forsiktig i en time for å bli møre. I linsemiksen kan du også ha andre grønnsaker hvis du heller ønsker det, du kan bruke kapers eller blande inn sprøstekt bacon. Akkurat til skrei bruker jeg ikke bacon fordi fisken smaker så godt slik den er.