Skoleboller

Ingredienser

4 dl H-melk
1 dl Kremfløte
140 gram Sukker
10 gram Salt
1 ts Bakepulver
1 kg Hvetemel
5 gram Kardemomme
2 store Egg
50 gram Gjær
130 gram Kaldt smør


14 store skolebrød.

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene unntatt smør i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Bruk kalde ingredienser, eltingen vil øke temperaturen, og starter du med lunken melk blir det fort for varmt slik at gjæren ikke klarer å heve deigen skikkelig. Bruk eltekrok og sett igang maskinen. La deigen elte på lav hastighet i ca 20 minutter.

Tilsett så smøret i små biter og la deigen få nye 15 minutter på middels hastighet. I starten vil deigen begynne å snurre rundt, men ikke la deg bekymre av det, etter en stund blandes alt fint sammen.

La deigen få heve til dobbel størrelse, eller minst en halvtime.

Velt deigen ut på bakebordet og del den i 14 stykker. Rull hvert emne til glatte fine boller. Klem de litt sammen og dra de litt fra hverandre, som du ville gjort med en pizza, og legg dem til etterheving på stekebrett med bakepapir.

Når de har hevet godt pensler du hvert emne forsiktig med sammenpisket egg. Ikke pisk eggene for mye, da blir det luftbobler i dem, og penslingen blir ujevn. De skal bare piskes lett sammen. Lag en fordypning i hvert emne og legg oppi raust med eggekrem. Den kan du kjøpe, eller du kan bruke min oppskrift.

Dryss over perlesukker hvis du ikke ønsker skolebollene tradisjonelle med melis og kokos på.

Sett umiddelbart i ovnen og stek skolebollene i 12-15 minutter på 180 grader. Avkjøl på rist.

Nyt.

Kilde:

Teknikken med å tilsette smøret etter at deigen har eltet en stund har jeg lest meg til i min venn Morten Schakenda sin kokebok «Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom». Etter at jeg prøvde det første gang for mange år siden har baksten aldri vært bedre. Det kan virke litt rart, men tro meg, det gjør noe med hvordan deigen blandes og gjør bakverket til noe helt spesielt.