Reinsdyrkjøttboller i fløtesaus

Ingredienser

Kjøttboller:
600 gram Reinsdyrdeig
2 stk Egg
2 ts Salt
1 dl Kremfløte
1 ss Potetmel
3 kvister Timian
Pepper
Fløtesaus:
60 gram Smør
3 ss Mel
4 dl Kraft
2 dl Fløte
40 gram Brunost


Til 5-6 personer

Fremgangsmåte:

Ha kjøttdeigen i en bolle og rør salt inn i deigen. Tilsett så de andre ingrediensene og rør alt godt sammen til du har en jevn farse hvor alt er blandet godt sammen.

Stek små kjøttboller i god varm panne med litt solsikkeolje. Ha kjøttbollene fortløpende over i en kjele med vann og kraft, og la dem trekke ferdig der. Når alt er stekt ferdig tar du en øse av vannet bollene trekker i og koker ut pannen. Ha vannet tilbake i kjelen når pannen er kokt ut. La bollene stå og trekke på kokepunktet.

Så til sausen. Smelt smør og ha i mel. La jevningen få en lett bruning, ikke for mye, men nok til at de blir en lys lysebrun saus til slutt. Tilsett kraften fra kjøttbollene i jevningen og pisk kraftig for å unngå klumper. Tilsett deretter fløte og la sausen få småkoke noen minutter på svak varme. Smak til med litt brunost og tilsett kjøttbollene.

Server med kokte poteter, gjerne rosenkål eller en annen grønnsak du liker og naturligvis nyrørte tyttebær.

Tips:

Hvis du ikke får fatt i viltdeig kan du kjøpe en reinsdyrstek. Det er ofte seige saker, men de har mye smak, og gjør seg mye bedre som kjøttdeig enn som stek. Del steken i mindre biter og kjør den to ganger i kjøkkenmaskinens kjøttkvern. Da får du mer kjøttdeig enn til denne oppskriften, men da kan du fryse halvparten og ha det klart til neste gang du vil lage denne oppskriften. Det blir neppe lenge til.

Det er ikke alle som liker smaken av timian, og hvis det er tilfelle kan du bare la være å bruke det.