Miniepler med cidersirup og rosiner

P

Ingredienser

2 stk Miniepler
2 ss Smør
1 ss Sukker
1 ss Kanel
4 dl Tørr cider
3 ts Sukker


Til 2 personer.

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader med varmluftsgrill.

Mål opp eplecider, tilsett 3 teskjeer sukker og sett det til koking. Vær nøye med å velge skikkelig cider, og da snakker jeg ikke om det du får i butikken. Det er alkoholholdig brus med fruktsmak. Kjøp en skikkelig cider på polet. Ved å bruke tørr cider har du kontroll på akkurat hvor søtt det blir.

Når det har kokt opp skrur du ned varmen slik at det småkoker. La cideren stå og redusere seg ned til godt under halvparten. Halvveis ut i denne prosessen tilsetter du rosiner og lar dem koke med den siste tiden. Har du dem i fra starten vil de koke i stykker. Når sirupen er klar trekker du kjelen til side.

Skrell to miniepler, stikk ut kjernen og rull dem i sukker og kanel. Ha litt smeltet smør i en liten ildfast form og sett eplene med kanel og sukker i formen. Sett formen i ovnen og bak eplene i 10 minutter. Ikke lenger. Da er de møre, men det er fremdeles tyggemotstand.

Når de er ferdige tar du eplene ut og løfter de forsiktig over i en serveringsskål. La de avkjøle seg litt slik at gjestene ikke brenner seg. Bruk en skje og fyll eplene med ciderkokte rosiner og slå sirupen rundt eplene.

Server dem slik de er eller med god vaniljeiskrem. Krem fungerer dårlig, den vil bare smelte fordi eplene er lune, men du kan servere de med krem ved siden av i en egen skål slik at gjeste kan dyppe biter i kremen.

Tips:

Du kan bruke vanlige epler men da må de bake lenger. Du kan også tilsette ulike krydder i sirupen, som vaniljestang og anis, men her ville jeg at det kun skulle smake eple og cider.

Når du skreller eplene kan det være lurt å rette av eplene på den ene siden slik at de står fint når de serveres.

Jeg kan ikke garantere at du finner disse eplene alle steder, det er helt opp til hver butikk hva de ønsker å ta inn, men du finner dem i alle fall her. Har de dem ikke i din lokale meny kan du spørre om de kan ta dem inn.