Linguini med hjemmelagde kjøttboller og tomatsaus

Ingredienser

Sausen:
200 gram Løk
100 gram Stangselleri
600 gram Hermetisk tomat
2 fedd Hvitløk
1/2 dl Hvitvin
2 dl Vann
2 ss Sukker
1 pakke Fersk basilikum
1 stk Buljongterning
10-15 stk Gode oliven
Pepper
Kjøttbollene:
800 gram Kjøttdeig
2 stk Egg
1 stk Tykk loffskive
1 dl Kaldt vann
2 fedd Hvitløk
2 ts Salt
Pepper
600 gram Linguini


Til 6 personer

Fremgangsmåte:

Start med tomatsausen siden den har godt av å få putre litt på komfyren.

Rens løk og hvitløk og hakk dem i ganske små biter. Rens stangsellerien grundig og gjør tilsvarende med den. Fres løk og selleri i en god gryte i rikelig mengde olje på litt over middels varme. Løken skal ikke bli brun, bare mykne. Når den er blitt blank og myk slår du på hvitvin og koker det inn til det nesten er tørt.

Slå i hermetisk tomat, buljongterning og vann og kok opp. Når det koker skrur du ned varmen og lar det småkoke på lav varme i 20 minutter.

Etter 20 minutter tilsetter du mesteparten av basilikumen, men beholder noen av de minste og mest delikate bladene til pynt. Ha også i 1 teskje med tørket oregano. Hvis du har.

Bruk en stavmikser og kjør sausen jevnere, noen biter er helt fint, men akkurat til kjøttboller foretrekker jeg en ganske jevn saus. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sukker. Tilsett gode svarte oliven i sausen.

Nå kan du ta tak i kjøttbollene.

Sørg for at kjøttdeigen er kald. Ha den i en romslig bolle og tilsett knust hvitløk, krydder, egg og kaldt vann. Kjør loffskiven til fin konsistens med en kjøkkenmaskin eller blender og bland det med de øvrige ingrediensene. Bland alt godt sammen med en sleiv eller slikkepott.

Sett på godt saltet vann til pastaen nå.

Bruk en liten teskje som du dypper i kaldt vann og form små kjøttboller på størrelse med en drue. Stek dem i god varm panne med smør. Start fra en side og jobb deg videre så har du kontroll på når de første bollene må vendes på. Når alle bollene er i pannen skrur du ned varmen og lar dem få steke videre på ganske lav varme. Pass på at det ikke blir tørt i pannen, tilsett mer smør om nødvendig. Gi pannen noen sirkelbevegelser innimellom, da triller de rundt i pannen og holder seg fine og runde. Bollene er ganske små så de trenger 10 minutter så er alle gjennomstekte.

Derfor er det perfekt at det er koketiden på linguini. Beregn 75 til 100 gram per person.

Når pastaen er klar slår du av vannet og serverer den med tomatsaus, kjøttboller, noen basilikumblader og nyrevet parmesan.

Tips:

Denne oppskriften på kjøttboller gir, hvis du lager dem som beskrevet, rundt 60 små kjøttboller. Til 6 personer er det passe, for da er bollene ganske små. Hvis dere ikke er så mange kan du like gjerne lage denne oppskriften og fryse dem ned, så har du en ferdig middag liggende.