Laksetartar på hvitløkstoast

Ingredienser

1 stk Loffskive
1 fedd Hvitløk
30 gram Sjalottløk
25 gram Ingefær
10 gram Soyasaus
5 gram Honning
1/2 stk Lime (saften)
70 gram Laks
1/2 stk Rød chili
dill


1 person

Fremgangsmåte:

Smelt litt smør i en stekepanne, legg oppi ett uskrelt hvitløkfedd, og la smør og hvitløk få kose seg i hverandres selskap en stund på lav temperatur. Da får smøret en antydning av hvitløk, uten at det blir overveldende. Stikk ut en rund toast fra en 1 centimeter tykk loffskive med en kakering og legg den i panna. La den få fin brunfarge på begge sider. Legg den så på litt tørkepapir til avkjøling.

Riv fersk ingefær på den fine delen av et rivjern, klem ut saften i en kopp og kast fibrene. Tilsett honning, saften av en halv lime og soyasaus. Bland godt.

Hakk opp løk og chili i små biter og ha det i en bolle. Hakk dill etter smak og ha oppi med grønnsakene. Del laksen i små firkanter og ha det oppi sammen med resten. Slå over mesteparten av soyamarinaden, men behold ca 1 spiseskje til servering. Sett bollen i kjøleskapet hvis du ikke skal servere med en gang.

Når du vil servere legger du toasten i bunnen av kakeringen på en fjøl eller tallerken. Klem tartaren forsiktig mot kanten av bollen og legg den på toppen av toasten i kakeringen. Når all tartaren er på plass klemmer du det forsiktig sammen, og mot kantene, slik at det blir en fin liten burger oppå toasten.

Skrell en sjalottløk, del den i to, og plukk av en liten løkbåt. Den klemmer du forsiktig på toppen av tartaren.

Stikk en stekespade under kakeringen med toasten og tartaren i, og legg den på en tallerken eller en fjøl. Løft forsiktig kakeringen av og hell litt soyamarinade oppi løkbåten. Så kan de som ønsker litt mer dressing ha det på selv. Pynt med et par små kvister dill.

Server gjerne med en snaps og en kald øl.

Viktig:

Denne retten er laget av rå ingredienser og det betyr at hygienen må være helt på merket. I tillegg må man jobbe raskt. Retten kan lages litt på forhånd, men da må den oppbevares kaldt til servering. Både fordi romtemperert laks ikke smaker så godt, og fordi du reduserer faren for at det blir bakterievekst i ingrediensene. Laksetartar kan fort bli laksetortur hvis hygienen ikke er på topp.

Oppskriften er til en person. Vil du lage den til flere kan du bare gange opp ingrediensene, bortsett fra chili. Den bør du tilpasse til mengden du lager individuelt.

I denne oppskriften  du ikke ha en kakering. Du kan lett lage dette rett på toasten. Du kan også lett lage en fra en olden vannflaske eller en brukt isteflaske. Vil du kjøpe en finnes det mange typer, som for eksempel denne. Jernia, Traktøren osv har også.