Kjøtt og suppe

Ingredienser

1,3 kg Høyrygg av okse
1 stk Purre
150 gram Renskåret kålrot
150 gram Løk
150 gram Hodekål
3 stk Gulrot
1 dl Byggryn
2 stk Timiankvister
Kraft av okse


Fremgangsmåte:

Skyll vekk synlig blod fra kjøttet og legg deretter kjøttet i en romslig kjele. Fyll opp med vann slik at det dekker kjøttet. Det er lurt å følge med underveis at kjøttet hele tiden har kontakt med væsken. Ha i litt kraft hvis du har. Har du ikke det kan du putte oppi en oksebuljongterning, eller litt konsentrert oksefond fra flaske. Sett kjøttet til koking. Når det har begynt å koke skrur du ned varmen og lar kjøttet koke under lokk i minst tre timer på svak varme. Det er i utgangspunktet et seigt kjøtt som trenger lang koketid, og det er ferdig når du lett kan dra kjøttet fra hverandre.

Når kjøttet er på koking renser du grønnsakene og skjærer disse i pene terninger, skiver eller staver. Ha dette klart i kjøleskapet til du skal bruke det.

Når halve koketiden er over har du oppi byggryn. Det smaker nydelig i supper som dette, det er mettende og det er sunt. La disse koke med til retten serveres.

Når det er en halvtime igjen av koketiden putter du oppi grønnsakene. Du venter med disse til siste halvtimen for at de ikke skal koke i stykker. På den måten får du et saftig godt kjøtt, i en god suppe, men med friske gode grønnsaker med tyggemotstand.

Smak til slutt suppen til med salt og hvit pepper. Server suppen først med flatbrød. Kjøttet serverer du med kokte poteter, nyrørt tyttebær, litt av grønnsakene fra suppen og en sursøt saus.