Indiske lammeboller i fyldig saus

P

Ingredienser

Kjøttbollene:
400 gram Hverdagslam kjøttdeig
2 fedd Hvitløk
25 gram Loff
25 gram Fersk ingefær
1,5 ts Garam masala
1 ts Salt
1 stk Egg
2 ss Kaldt vann
Stilkene fra en pakke koriander
Sausen:
1 boks Hermetiske tomater
1 liten Løk
1 fedd Hvitløk
2 ts Garam masala
1 ts Paprikapulver
1/2 ts Spisskummen
2 ts Gurkemeiepulver
2 ts Tørket korianderpulver
1/3 ts Cayennepepper
1 stk Kanelstang
1 boks Kokosmelk
3 ss Yoghurt
25 gram Fersk ingefær
Sukker og salt


Til 2 sultne personer, ev 4 småsultne.

Fremgangsmåte:

Legg risen i kaldt vann. Da fjernes en del stivelse og eventuelle urenheter.

Kjøttbollene:

Skjær en tykk skive loff og fjern skorpen. Riv stilkene av en pakke fersk koriander, legg korianderbladene til side, de skal på til slutt. Kjør loffen og stilkene til fint brødrasp med en stavmikser. Har du ikke en sånn stavmikser med blendebeholder kan du hakke det fint på fjøla med en skarp kniv.

Riv ingefæren fint på et rivjern, klem saften fra den revne ingefæren i en bolle, resten hiver du.

Tilsett krydderne i ingefærsaften og bland godt til en paste. Tilsett kjøttdeigen og de øvrige ingrediensene og bland alt godt sammen med hendene. Pass på at alt er godt blandet.

Ha litt vann på fingrene, plukk opp litt kjøttbolleblanding, og lag små kjøttboller. Stek disse på middels varme i smør. Når hele bolleblandingen er på plass i stekepannen som kjøttboller vender du de jevnlig og etter en stund skrur du ned varmen. La kjøttbollene bli helt gjennomstekt i stekepannen før du har dem i sausen.

Sausen:

Riv ingefæren, klem saften over i en liten kopp, hiv fibrene. Hakk løken og hvitløken fint.

Ha litt smør eller solsikkeolje i en kjele. Blank løkene i oljen eller smøret. Tilsett krydderne. Fres dette i et minutts tid.

Tilsett tomater, yoghurt og kokosmelk. Kok opp og la det småputre i 10 minutter. Ha eventuelt i litt mer yoghurt eller litt fløte hvis sausen er for tykk.

Plukk vekk kanelstangen et øyeblikk, bruk en stavmikser og kjør sausen til den er jevn. Ha kanelstangen tilbake i sausen. Småkok videre i 10 minutter. Smak til med litt sukker og eventuelt salt.

Kok opp lettsaltet vann. Slå av vannet på risen du la til skylling først og ha risen i det kokende vannet. Kok etter anvisning på pakken. Hvis du vil kan du ha noen safranstilker i vannet som jeg gjorde her, da blir risen gul og fin.

Tilsett kjøttbollene i sausen og la det trekke på kokepunktet mens risen koker.

Finhakk korianderbladene.

Server kjøttboller, rikelig med saus, nykokt ris og finhakket koriander. Og litt chili hvis man liker det.

Tips:

Disse kjøttbollene er en glimrende måte  å introdusere indiske smaker til barn på. Bollene er veldig saftige på grunn av loffen, og retten er ganske mild og søt på smak noe som barn liker.

Du kan bruke samme fremgangsmåte med kyllingkjøttdeig hvis du ikke ønsker å bruke lam.