Helkornbrød

Ingredienser

300 gram Kald kefir
300 gram Kaldt vann
100 gram Hvete helkorn
800 gram Hvetemel
150 gram Sammalt hvete
30 gram Flytende honning
10 gram Salt
50 gram Gjær
50 gram Nøytral olje


 

Fremgangsmåte:

Start med å slå kokende vann på helkornene og la disse ligge i bløt i 10-15 minutter.

Ha de flytende ingrediensene i bakebollen. Sil væsken av helkornene og ha de oppbløtte helkornene i væsken. Tilsett gjær og salt. Ha i melet og la deigen gå på sakte fart i kjøkkenmaskinen i 20-25 minutter til deigen har blitt elastisk og har sluppet kanten på bollen.

Stopp maskinen og legg et håndkle over lokket på kjøkkenmaskinen. Har du eltet uten lokk må du kle bollen med plastfilm og legge håndkle på toppen. La heve i 30-40 minutter. Velt deigen ut på lett melet bakebord og form deigen til to brød som du legger i smurte former. Hvis du liker helkorn kan du rulle brødets overside på et vått kjøkkenhåndkle og deretter i helkorn. La de heve til de rekker over kanten på brødformene. Stek dem i 40 minutter på 190 grader midt i ovnen.

Husk at steketid kan variere fra ovn til ovn. Legg over et dobbelt brettet matpapir dersom de får for mye farge.