Skikkelig julegløgg

Ingredienser

6 dl Rødvin
1 dl Portvin
60 gram Sukker
2 små Klementiner
1 stk Kanelstang
1 stk Vaniljestang
3 stk Stjerneanis
3 stk Nellik
3 stk Kardemommefrø


Til 4 personer

Fremgangsmåte:

Start med å plukke frem alle krydderne du trenger, vask de økologiske klementinene og mål opp sukker.

Ha sukkeret i en god kjele og smelt det langsomt på middels varme til det blir karamell. Hvis du varmer opp på full styrke brenner sukkeret seg. Når karamellen har fått fin brunfarge slår du oppi 1 desiliter av vinen og litt vann. Ha oppi krydder og la det få koke til karamellen har løst seg opp.

Mens dette småkoker deler du klementinen og har den oppi kjelen. La det hele koke i 10 minutter før du har oppi resten av vinen.

Nå må du passe på som en smed, for når vinen passerer 70 grader nærmer det seg temperaturen der alkoholen fordamper. Det skjer ved ca 78 grader, så hold deg godt under den temperaturen. Varm forsiktig opp og bruk gjerne digitaltermometer.

Når gløggen er over 70 grader øser du den gjennom en sil, opp i glass eller kopper som tåler varme, gjerne med rosiner og skåldede mandler. Plukk gjerne med noen av kryddertilsettingene i glassene.

Tips:

Jeg synes dette blandingsforholdet er veldig bra, fordi det smaker godt av krydder og det er ikke for søtt. Du må gjerne trekke fra eller tilsette mer alt etter hva du liker. Prøv deg gjerne frem med biter av fiken, brennevin med forskjellige smakstilsettinger eller andre krydder som for eksempel muskatnøtt.