Epleterte

Ingredienser

2 plater butterdeig
3-4 ss Aprikossyltetøy
2-3 stk Epler
2 ss Flytende honning
3 ss Smør


Til 10-12 personer.

Fremgangsmåte:

Start med å tine butterdeigen. Legg platene på benken. Etter kort tid vil du merke at de blir mykere. Når de er halvtint legger du den ene platen så vidt over den andre og kjevler butterdeigen om lag dobbel så stor.

Smør en springform med smør. Rull butterdeigen rundt kjevlet og flytt den tynne butterdeigen over bunnen på springformen. Sett på ringen og stikk huller i bunnen på deigen.

Sett ovnen på 200 grader. Skrell eplene, del dem i 2 og ta ut kjernehusene. Skjær eplene i tynne skiver.

Smør et tynt lag med aprikossyltetøy over bunnen. Legg de tynne eplene ut over bunnen i en vifteform. La det gjerne være litt avstand mellom kanten og eplene. Da blir det en fin kant.

Om du begynner innenfra og går utover eller motsatt spiller mindre rolle. Smør så eplene med smeltet smør og ha over tynne stråler med akasiehonning.

Stek terten midt i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Avkjøl på rist.

Server terten lun, gjerne med creme fraiche eller kesam og litt flytende honning.

Tips:

Du kan gjøre unna halvparten av denne terten dagen før hvis du vil. Smør formen, kjevle ut deigen, legg den i formen og prikk med en gaffel. Så kan du gjøre resten rett før servering.

Denne terten er inspirert av israelernes nyttårsfeiring i september. Når jeg var ung tjenestegjorde jeg i Libanon som offiser og da fikk vi servert eplebåter dyppet i honning av israelske styrker. Det skal symbolisere et godt og fredfullt nytt år.

Franskmennene kaller denne terten en «galette».

Merk deg også at jeg ikke bruker sukker og kanel. Det er faktisk en herlig variasjon å lage noe med epler som ikke innbefatter sukker og kanel.